Het model bestaat uit 1 bestand en 11 onderdelen (werkbladen: 2 codering, 5 invoer en 4 uitvoer). Er is gekozen voor het WYSIWYG-principe (what you see is what you get). Dus geen (verborgen) invoer-koppelingen en/of macro's, maar zien wat je zelf invoert en bij de uitvoer-rapportage zien wat er berekent is. Achtereenvolgens worden, in omgekeerde volgorde van het model, de volgende werkbladen toegelicht:
Eerst nog even de kleuren toelichten
Het model hanteert een aantal kleuren als model-standaard. Bijgevoegde kleuren worden gebruikt voor het dashboard, tabbladen (werkbladen) en de tabel-kolommen (kolomhoofden of veldnaamrijen). De tabbladen hebben de volgende indeling:
Cashflow codes
De cashflow codes zijn de spil van het model en zijn te vinden in elk invoer en uitvoer tabblad. De cashflow codes kunnen met eigen namen en onbeperkt worden ingevoerd. Maar ons advies is "less is more": hou het overzichtelijk (niet te veel detail). Om bijvoorbeeld alle grootboeknamen als cashflow code op te voeren, kan, maar hier wil en kun je niet op sturen. Focus op de belangrijkste en grote cashflows. De cashflows die het verschil maken bij de prognose, zoals investeringen, nieuwe leningen, salaris, loonbelasting, crediteuren, de top 3 inkomsten, etc.
De naam van de Cashflow codes kunnen achteraf worden gewijzigd, maar eerder in de diverse tabbladen ingevoerde Cashflow codes wijzigen niet automatisch mee. Deze zullen dus handmatig moeten worden gewijzigd. Wijzigen van de overige Cashflow namen worden wel door het model automatisch doorgevoerd.
In dit schema is een voorbeeld uitgewerkt van de aggregatieniveaus van de cashflow codering. Druk op het schema om te vergroten.
- 1 t/m 31 => verdeling op één binnen de maand
- Ma t/m zo => verdeling per week binnen de maand
- Standaard => 1/12 per maand
- Maatwerk => verdeel de jaarbegroting (100%) over de maanden waarin het wordt ontvangen of betaald
- Vul percentage per maand in
- Automatische controle 100%
- Bank => o.b.v. bank-realisatie van het afgelopen jaar. Hiervoor is het nodig dat bij Bank alle maanden zijn gevuld met bankmutaties.
- Cashflow jaar => kan afwijken van begroting jaar (vb. Loonbelasting december betalen in janauri)
- Begroting jaar => kan bestaan uit meerdere cashflow jaren
- Bij ontvangsten: voorbeeld Best case 110% en Worst case 90% van het begrote bedrag
- Bij uitgaven: voorbeeld Best case 90% en Worst case 110% van het begrote bedrag